Био чесън от производител село Долни Раковец

  • обл. Перник, общ. Радомир, с. Долни Раковец

От хилядолетия наред чесънът се споменава в различни медицински източници като универсална панацея за лечение на всякакви болести. Неслучайно Питагор го нарича "цар на всички подправки", защото няма друго растение в света, което да лекува така успешно човечеството от древността до наши дни.

Съществуват данни, които доказват, че той е използван 2000-3000 г. пр.н.е., а археолозите твърдят, че и в Шумерия чесънът бил използван заради неговите антисептични свойства. Чесън е открит и в гробницата на Тутанкамон, а гръцките олимпийски атлети редовно консумирали този зеленчук. Развитата търговия на Китай пък пренася чесъна в Европа и Средния Изток.

Защо точно чесън от Долни Раковец?

Защото географското разположение, плодородният чернозем и високо намиращите се минерални подпочвени води създават този естествен антибиотик. Тук, в селото, чесънът расте с едри глави и е изключително вкусен и дълготраен. Предлаганият продукт е гордост за местните жители и превръща селото в българската столица на чесъна. Сортът не се е загубил, запазени са и вкусовите му качества. Това е поминъкът на селото от години насам. За кратко неговото отглеждане позатихва леко, но няколко фамилии се обединяват да възвърнат тази традиция и отново чесънът да бъде поминък на живущите в селото. Една от тези фамилии е на земеделския производител Владимир Георгиев, които отварят магазин "Здравков и фамилия" на централния площад в селото. С тях може да се запознаете на живо на фермерските пазари в гр. Перник, където участват редовно със зеленчуци. ЗП Владимир Георгиев предлага чесън на венци, чеснова паста, чеснова туршия, черен чесън, кромид лук, червен лук, както и други родно производство зеленчуци.

"Чесънът е необходим за здравето на организма. Той дезинфекцира, действа срещу склерозата и високото кръвно налягане. Той е магическо средство и служи като предпазител от болести и зарази."
Петър Дънов