Грънчарство и Производство на чиста храна

„Израснах в село Овча Могила покрай моята баба, с животни и градина. Завърших в училище за приложни изкуства в гр. Троян - профил грънчарство. Скоро след това си купих къща в село Раданово и повече от 20 години се занимавам с керамика. Вече на площ от 4 декара отглеждам около 100 вида култури и тук споделям редовно своя опит и знание от засяването на семенцето до съхраняване на продукцията. Всичко се отглежда чисто и много добре подредено. Давам и уроци по грънчарство.“
Освен грънчарка и учител по йога тя е и майка на четири деца. Споделя, че доста години е чакала да пораснат, за да има време на посети Индия и най-после се е случило. Деси е веган от години, произвежда всичко в градината без препарати, сама приготвя храната за семейството. Прави мехлеми за болки и какво ли още не. Сега предлага семена от стари и нови устойчиви сортове, в комплекта има 35 различни сорта домат и пипер плюс брошура с указания за направата на разсади.
Деси сама копае глината, от която след това майстори безчет потребни съдове - гювечи, делви за предпазване на артикули, саксии, чаши, чинии, ароматни лампи. Тя е единственият майстор-грънчар, който прави големи делви за двора с диаметър цялостен метър и повече. Изделията са изработени от червена глина, това е материал, който се добива във чист вид и не се налага да се слагат добавки за подобряването на качеството му, то е достатъчен за изработката на глинен съд. Продава ги на изложби и панаири в страната, а някои от творбите й са стигнали чак до Канада.
Прави доста съдове, които през днешния ден са непознати за множеството хора. Сред тях са делвите за туршия и съдовете за самун. Съветва да ги употребяваме повече в всекидневието си, тъй като приготвена в тях, храната се зарежда и пречиства.
Деси Владовска прави зала за медитация и йога в къщата си в Раданово и я измазва с глина. Старата плевня е почти готова и скоро ще започне да приема първите си посетители. Помещението е 30 кв.м и с помощта на приятели Деси е успяла да го измаже с глина. За целта тя е ползвала кирпич от стари дувари в Овча могила. А глината за изработка на съдовете си известната грънчарка копае само от Орловец. Новата йога зала не е за упражнения, а за дихателни практики и медитация за всички хора и всички възрасти, за неподвижни и хора с други болести. Питат ме защо я мажа с глина. Защото е по-здравословна, има енергия, която е важна за медитацията, дори смятам цялата къща да направя глинена, разказва Деси.
Според нея ще има много хора, които да отидат в новата зала, защото медитацията увеличава качеството на живота. Все повече хора страдат от безсъние и депресия, а програмата ще им помогне да преборят това. Деси Владовска се занимава от 10 години с йога и е във фондация „Изкуството да живееш“.
Освен всичко Деси сега е купила още 2 декара нива в съседство с къщата си, където ще има място и за разполагане на палатки. Така глинената зала няма да бъде само за медитация, а и лекционна – за градинарството, за грънчарството, за храната и за всичко, което Деси иска да предаде и на други пора. А хотелът ще бъде под открито небе – на палатки!