Къщата на Билките

Къщата на Билките е екзотична и духовна земя и място за почивка и практики. Тук можете да откриете споделено място за връзка с природата, себе си, енергизиране и уединение. Намира се в един от най-красивите райони на страната ни, Тетевенският Балкан. В китното планинско село Малък Извор, между върховете Лисец, Голеш, Чуклата и Баба круша.

Една от основните цели на Къщата на Билките е да се превърне в Екзотична Земя, като се садят по-топлолюбиви и Средиземноморски видове. Стремим се да съхраним и запазим естествения растителен хабитат на различни съобщества като тези от клопачка, горски конски босилек, червеноглавче, ранилист, челебитка и много други. Част от природните богатства около Къщата на Билките са дивите орхидеи, маймунския салеп, гарванов лук, а наскоро се обогатихме видовото разнообразие и с пампаска трева, жълто зайче грозде, амсония, персийска метличина и сребриста сентолина.

Къщата на Билките е традиционна старопланинска гредоредна къща от калени тухли и кирпич, строена 50-те години на миналия век. В днешно време тази структура не е нарушена и отвън, и отвътре. Тези къщи дишат доста добре, не е слагана стиропорена изолация, гипс-картон и техните производни. Фасадата не е променяна с цел да се запази естествения й старинен облик. Как изглежда Къщата на Билките отвътре? Основната идея е да се пресъздаде индиректно външната заобикаляща среда. В Лавандуловата стая лавандулата е символ на къщата. Това красиво и ефектно цвете е основно растение, садено е с лека ръка, като масив. Истинско удоволствие е да се наблюдава месеците Юни и Юли. В Слънчевата стая пресъздадохме енергията, а в Небесната стая - успокоението.

В проект е Апартаментът на цветята, където търсим да пресъздадем свежестта. Идеята е за една семпла, изчистена и естествена обстановка, близка до селския начин на живот. Още един от символите на Къщата на Билките е старата плевня - голяма, просторна, на две нива. Първото ниво е превърнато в столова и трапезария, а второто ниво - в открита веранда с чудесна панорама на околността. Запазен е отново естественият облик с измазаните с кал стени и старите греди. Околностите на Къщата на Билките са идеално място за планинско колоездене. Терените са средни, динамични до силно пресечени, но преминават през красиви местности, изобилстващи на много цветя и билки, изоставени махали и пленителни гледки.

Това е един кръгов маршрут: с. Малък Извор-махала Камен дол-с. Голям Извор-махала Кривина-Гложенски манастир-с. Малък Извор

Къщата на Билките предлага:

1. Нощувки
2. Събития и ритрийти
3. Възможност за co-working