Пекарна ВъзДух

  • обл. София - град, София- Бъкстон (квартал)
Казвам се Иван Граховски и съм майстор-хлебар. Транформациите в живота ми започнаха през 2015 г., когато реших да се пусна от корпоративното колело, защото вярвам, че това доста ограбва. Отварих пекарната в средата на 2020 година и мисля, че е намерих попрището си, което ме прави истински щастлив и ми дава увереност, че съм полезен. Нашият хляб с квас е живо същество, жив процес, а познаването му и работата с него носи много удовлетворение.

Пекарна ВъзДух е пространство, където създаваме и споделяме своите прозрения за функционалната храна. Хлябовете ни се замесват с квасове, които отглеждаме сами в пекарната си. Квасовете са живи и ги поддържаме в продължение на няколко години, което ги е направило силни и издръжливи. Те са няколко вида - лимецов, ръжен и безглутенов от теф.
Брашната са от български производители, които осигуряват натурални прясно смлени брашна от стари култури с малък добив (повече витамини и минерали), за да допринесат за качество на живота и да намалят преяждането. Видовете брашно, които използваме, са: лимец, спелта (тип 630, 1750), силно бяло пшенично сорт “Тервел” и пълнозърнесто пшенично сорт “Тервел”, ръжено и безглутеново от теф. За замесването на тестата и подхранването на квасовете използваме алкална вода с високо pH, което позволява по-пълно разграждане на лепкавата съставка на глутена. В резултат се подобрява ферментационния процес и хлябът не залепва и не се раздува в червата.
Печивата се пекат на ниска температура, което позволява да бъдат с мека кора, по-сочни, по-вкусни, по-питателни и да не източват излишно водата от тялото. Съхранението на хлябовете става във восъчни кърпи и торби, които запазват мекотата им. В допълнение на усилията ни да се получи по-добър хляб, в пекарната имаме и изключително адекватна и хранителна добавка към хляба - сурово-ферментиралите семкови пасти.
В модерния градски живот доскоро липсваше храна, която да ни нахрани за дълги часове, без да отслаби когнитивните ни способности, а вместо това да настройва чревната флора, метаболизма и енергийния обмен за по-спокойна работа и плавна мисъл. Семената и подправките, които използваме, също са подбрани, за да регулират възпаленията, инфекциите, тревожността, стреса и да стимулират силно слюноотделяне за по-добро извличане на хранителни вещества още в устата.
Мисията ни в Пекарна ВъзДух е да създаваме и предлагаме функционална храна, която самите ние бихме похапвали, и да я споделим с възможно най-много хора, за да се подобри всекидневието им.