Психотерапия и консултации за деца и юноши

Здравейте! Казвам се Теодора Тончева. Завършила съм английска филология в ПУ „Паисий Хилендарски“ и магистратура Детска и юношеска психология в Бургаски свободен университет. Също така съм сертифициран инструктор по майндфулнес за деца и младежи.

Занимавам се с консултиране и психотерапия на деца и юноши като в този процес включвам и работата с родителите.

Изучаването на човешката душа и връзката й с околния свят започна преди много години, с личен опит, който ме поведе през множество терапевтични среди, семинари и тренинги за емоционално, личностно и духовно развитие. Това пътешествие се оказа неразривно свързано и с професионалната ми подготовка и въведение в науката за психиката, която първоначално възприемах като част от процеса на самоусъвършенстване. Към този момент ми е напълно ясно, че тази склонност към себерефлексия и изучаване чуждото съзнание, чувства и преживявания представлява неутолимо мое стремление, осигуряващо ми дълбочината, през която обичам да се взирам в живота.

В съзнанието си съм изследовател, въоръжен с постоянство и любопитство, благодарение на които не спирам да търся отговори на въпроси, вълнуващи съществото ми. За щастие, тези търсения, макар и реализиращи своя смисъл посредством достигане до определени дестинации, се оказват обречени на безкрайност поради необятното море от незнание, в което се намираме всички и от което вероятно всеки един от нас получава своето неизчерпаемо вдъхновение. Точно тази моя потребност професията психолог удачно успява да посрещне.

Това, което носи най-голямо удовлетворение за мен в сферата, която съм избрала да работя, е искрената, пълноценна и автентична среща с клиента, която се изгражда върху основите на здрав и сигурен терапевтичен съюз.

Основният метод, който използвам в практиката си като детски психолог е методът психодрама. Този вид терапия използва въображението и креативността на децата за разиграване на проблемни ситуации в тяхното ежедневие, което им дава възможност да експериментират в различни роли без ограничение, да се научат да изразяват свободно своите емоции, да разпознават своите и чуждите преживявания, да развиват асертивност и автономност. Техниката е подходяща както за групова, така и за индивидуална терапия.

Професионални квалификации:
  • Психосоматика към Analyzing Minds, със сертификация.
  • Майндфулнес за деца 7 – 11 години към Youth Mindfulness (психотелесен подход) – сертифициран треньор по майндфулнес за деца. 
  • Майндфулнес за тийнейджъри и младежи 12 – 21 години, Soma Programme, към Youth Mindfulness – сертифициран треньор по майндфулнес за тийнейджъри и младежи.
  • Теоретико – приложна рамка на привързаността при деца между 2 – 17 години, Невробиология на привързаността към Institute of Child Psychology.
  • Отвъд поведението – ефективни невронаучни техники за разбиране и трансформиране на поведенчески проблеми при децата, основи на Поливагална теория на Стивън Порджес.
  • Какво се случва в мозъка на един тийнейджър - Организация за детско психично здраве
  • В момента се обучавам за психодрама терапевт за деца към ИнтерПлей Интернешънъл – Институт за хуманистична психотерапия за деца и работя под супервизия.

Професионален опит:

Психолог в Център за социална рехабилитация и интеграция. Изготвяне на оценки, консултиране и терапевтични дейности за деца и младежи с увреждания и деца в норма.

Детски и юношески психолог в Психологичен център „Хибара“ – психодиагностика, психологични консултации, индивидуална и групова психотерапия.