Резбарско ателие "Божидар"

Николай Николов е дърворезбар с богат опит и любов към изкуството на работа с дърво. Още от ученик той проявява интерес към дърворезбата, като в началото се занимава с корабомоделизъм, а след това се насочва към ажурната резба. В последствие се записва и на кръжок по дърворезба.

През годините той преминава през различни етапи в своя творчески път. След казармата той се завръща към работата с дърво и я превръща в свое любимо хоби, като започва да създава уникални изделия.

Николай има майсторско свидетелство от занаятчийската камара в София за художествена обработка на дърво. Организира и няколко свои изложби в "Дом на енергетика" в град Козлодуй, участва и в пленери в градове като Пловдив и Букурещ. Негови творби пътуват и към други държави. Николай Николов е и първият българин, участващ в руския каталог " Христианское искусство " през 2017 г.

Произведенията на българският майстор са много търсени в различни български манастири, църкви и параклиси, като Троянски, Бачковски, Лопушански, Клисурски, Раковишки, Дряновски манастири, както и за църкви във Видин, Сандански, Поморие, Петрич, село Градсково в Сърбия и други места.

Николай се вдъхновява от старите майстори, чиито традиции и техники слагат основите на дърворезбарското изкуство. Неговите творби са красива комбинация от традиция и модерност.

Неговата работа привлича клиенти чрез препоръки и доволни клиенти, което той счита за своята най-добра реклама – „от уста на уста“. Ценна за Николай е и свободата да твори, като подбира клиентите си по вътрешен усет, създавайки по този начин неповторими произведения. Общуването с различни хора и честите пътувания из страната, споделя майсторът, открива пред него нови хоризонти и изгражда ценни познанства, а това добавя и щедра доза благодарност в работата му – чувство, което се пренася и в неговите изделия.