Холистичен лекар, астролог

  • обл. Пловдив, общ. Пловдив, гр. Пловдив
Д-р Светла Балтова е холистичен терапевт, астролог и отдаден изследовател на учението на Петър Дънов. Тя е учител по паневритмия и един от забележителните автори на книги свързани с Учението на Бялото братство в България.

От 30 години работата и интересите ми са свързани с човека. Какви сме, кои сме, кога сме пълноценни и здрави, кое ни уврежда, защо умираме? Започнах като лекар, който мина през всички стъпала – от участъков и цехов лекар, през ординатор в болница, до специалист по вътрешни болести, кардиология и ревматология. Отговорите, които официалната медицина ми даваше, от един момент нататък не ми бяха достатъчни. Животът ме срещна с Учението на Петър Дънов. Започнах да го изучавам и там намерих отговорите, които търсех. И още – намирах ги в учебниците по астрология, които достигаха до мен още в „тоталитарно време”. Още при първите ми пътувания в чужбина се запознах с лекари, които практикуваха холистична, цялостна медицина, използвайки и астрология. В онези години това беше далеч от българската действителност и то ми даде надеждата, че ще мога да се развивам в тази посока, и че така наречената алтернативна, холистична (от whole – цялостен) или интегрална медицина ще се разпространи и в България. Така и стана.

Съставител съм на няколко книги с избрани теми от Учението на Петър Дънов, които бяха издадени и прeиздавани от изд. „Хермес”. Сред тях е сборникът, посветен на здравето „Здраве, сила и живот”. Възгледите и съветите на Учителя Петър Дънов в него звучат съвсем актуално, дори авангардно и в наши дни. В последните години дейността ми се разпредели в три основни направления. Едното е работа и изнасяне на семинари и лекции в областта на холистичното здраве, включително профилактика и природосъобразен начин на живот. Практикувам вече доста години с Цветните есенции на Д-р Бах. С холистичната школа „Хомеохелп” направихме много успешен онлайн курс за терапевти.

Второто направление е астрология. Опитах се да сумирам и предам знанията, до които бях достигнала в двете си книги: „Астрология и астро-психология за всеки”, „Планетите и ритъмът на човешкия живот”. В този блог ще публикувам информация, която смятам, че ще ви бъде полезна за ежедневието.

Третото направление - но не и по значение, е Паневритмията. Тя е най-красивото нещо, до което съм се докоснала в живота си, източник на сила и вдъхновение. Тази уникална здравеносна практика ми отвори очите за някои тайнства на битието и вратите към много страни на света, където имах щастието да я пренеса. Хайде да преоткриваме заедно човека и неговата вселена!