Художник и учител

  • обл. Велико Търново, общ. Велико Търново, с. Присово

За себе си като творец мога да кажа, че съм от тези, които съдбата ги е "бутала". Казвам се Наталия Евгениева Стоянова-Карапенчева. От както съм се родила се интересувам и занимавам с изкуство. Завърших факултета към Великотърновски университет "Св. Св. Кирил и Методий". Бакалавър съм по Педагогика на изобразителното изкуство, имам и степен Магистър по графика.

Обичам разнообразието и не съм спряла да търся и обогатявам себе си, чрез творчеството и работата, чрез собствения ми и чуждия опит. Интересувам се от астрология, нумерология, френология, които ми помагат да опознавам себе си и света около мен. Обожавам приказки, легенди и фентъзи романи и да рисувам на тези теми. Изкуството и езотеричното познание са темите, които никога не ми омръзват и са начин на живот за мен. По отношение на техника и материал бих казала, че ефирността на акварела се долижава най-много до моята същност и душа. През последните няколко години преоткрих и спецификата и възможностите на дигиталното рисуване.

За Учителя знам от ученическите си години, но не се интересувах до 2012 г., когато съдбата ме заведе на конкурса "100 години Завета на цветните лъчи на светлината" във Велико Търново. Участвах с две картини на Учителя. Темата ме грабна и скоро след това си купих книгата "Завета на цветните лъчи на светлината", която видях за първи път и проявих любопитство. От там започна трансформация, която не е спирала и до днес.

Професионалната ми автобиография включва:

2006 г. – „Международен конкурс за Ex Libris Remo Palmirani Prize Soncion Printing Музей"

2007 г. – Самостоятелна изложба в гр. Велико Търново и „The 2 Internacional Ex-Libris Competitoin – Анкара“

2008 г. – „Biblioteca Comynale di Lomazzo Anna“ – Италия

2010 г. - Изложба в Германския културен институт - Гьоте институт

2012 г. - Конкурс "Цветни лъчи на светлината" - България

2013 г. – „12 – Lessedra Word Art Print Annual – Mini Print“ – гр. София

2018 г. - Годишен международен конкурс за стипендии за акварел на GAWA

2019 г. - Съвместна изложба с Боряна Мочева – живопис (Велико Търново) и Младежка изложба "Go ahead" Велико Търново, "Рафаел Михайлов", както и участие в Българо-румънски пленер "Култура във вечността" град Елена.

2021 г.- Участие в Българо-румънски пленер „Култура във вечността“ град Меджидиа, Румъния

2022 г. - Участие в Международен конкурс за историческа живопис, организиран от „Исторически парк“, участие в Международно триенале „Духът на акварела“, гр. Варна, и Регионална изложба „Есенен салон на Великотърновските художници“.

В учителската професия съм от 2017 г. - бях си го пожелала и то стана. Работя както с 5-7 клас ученици, така и с по-големи. Работя и индивидуално с деца за кандидатстване в художествени паралелки. Въпреки всички предизвикателства в системата на образованието, обичам да работя с деца и да ги водя в пътя на изкуството и красотата.