Zemna Project by Mama Magica

  • обл. Кюстендил, общ. Кюстендил, гр. Кюстендил
Казвам се Николет и съм на 32 години. Майка съм на 2 прекрасни деца - момче и момиче - на 9 и 5 години. От 7 години със семейството ми се установихме в Кюстендилското село Раненци, където живеем постоянно, работим, творим и гледаме децата си.

Идеята за Земна - естествено обагрените дрехи, които изработвам, се роди от живота ни на село и вдъхновението, което земята и мястото ми донесоха. Лека полека след много опити и грешки в багренето в продължение на 1 година реших да се осмеля и да започна да правя дрехи от естествени материи, които боядисвам с листа, цветя, растения, които събирам наоколо от живите картини около мен. Имаме плевня, която превърнах в лятно ателие и която толкова подхождаше на моите дейности, че се превърна в любимото ми творческо пространство, където мога да цапам и творя спокойно след процес на трансформация на нашата стара плевня. Тя се превърна в творческо пространство за работилници по багрене и споделяне на занаяти с малки и големи.

И така Земна е почти на 4 години вече. Благодарна съм за целия опит - всичко се случва бавно, но с времето си. От 2022 г. започнахме занаятчийските работилници за малки и големи, а плевнята нарекохме - Творческо ателие и пространство "Земна". Правим работилници по багрене на текстил с различни техники за малки и големи, както и предлагаме пространството ни за гост занаятчийски работилници. Творческото ни пространство е и малък бутик за уникални творения, сред които ръчнобагрени дрехи, бижута с кристали, уникални обеци с мъниста и други неща/продукти на наши приятели в района. Радостин Иванов - моят спътник в живота - е художник и се занимава с дървообработка, работа с глинени мазилки, реставриране на стари къщи и различни приложни изкуства.

Сред моите текстилни творения можете да откриете уникални естествени и свободни дрехи от лен и памук, боядисани с растения в моята плевня-студио. При мен може да се сдобиете с няколко модела рокли (като роба и сукман), кимоно, ленена пола, панталон "прегърни ме", престилки. За принтове използвам различни дарове от природата около мен - листа от роза, здравец и дъб и др. Дрехите, които са мое дело, са подходящи и за жени, които обичат по-свободни дрехи, както и за бременни жени.
Автор съм и на поредица от бижута с името Camino de la Luna.